Ko je otrok še majhen, se ne zaveda svoje prekomerne teže, ko pa pride v šolo, pa se ga vrstniki kaj radi "sposodijo" in ga zbadajo z "bajsijem". Samo pomislimo, kako tak otrok trpi. Če ste bili tudi vi med otroki, ki so imeli preveliko težo, sami veste, kako ste se počutili. Takemu otroku je potrebno pomagati!  

 

                  

 

 • Doma se pomenite z dedki in babicami glede podkupovanja. Otroci, ki so zasvojeni s sladkarijo, bodo za košček čokolade naredili vse. Dedki in babice si nekako kupujejo ljubezen vnukov s sladkarijami. Domenite se, če jim radi dajejo darila, naj bo to nekaj zdravega - še bolje - naj jim preberejo pravljico in olupijo jabolko. Pazite, ko boste "šli v napad". lahko povzročite vojno! Najprej pohvalite njihovo skrb, šele potem predlagajte rešitve. Dedki in babice se kaj hitro postavijo v obrambni položaj in vam očitajo, da niste zadovoljni z ničemer, oni pa se tako močno trudijo. Mogoče jih povprašajte, kako oni vidijo rešitev prekomerne teže njihovega vnuka.

 • Otrok naj je' na 3 ure. Včasih se zgodi, da se otrok zaigra in pozabi na lakoto. Imejmo  v mislih, da mu moramo mi starši ponuditi (organizirati) hrano na 3 ure. S tem bomo zagotovili, da bo sladkor v krvi ostajal v ravnovesju, to pa prepreči naval neustavljive lakote. Še to - ne dovolite, da neprestano nekaj grizlja. Obroki naj bodo na 3 ure. Preberite več o glikemičnem indeksu živil

 • Črtajte vso belo - bel kruh, bela moka, bele testenine, bele žemljice, bel riž,... in jih nadomestite s polnozrnato moko, dolgozrnatim rižem, rženim kruhom. Ko otroku namažete črni kruh z namazom, ne bo nikdar pojedel 4 kose.

 • Namazi - res so nas prepričali, da je to zdrav obrok, in da smo slabi starši, če otroku ne nudimo zdravega obroka... Naredite namaz iz skute, kisle smetane in malo začimb.

External link opens in new tab or windowbeljakovinske tablice za hujšanje


 • Skutke, ki jih kupimo v trgovini spadajo med sladice, prav tako pa vsi sadni jogurti. Kupite navadni jogurt, vanj zmešajte zmrznjene gozdne sadeže in že imate zdravo malico.

 • Sladoledi - kdo bi se jim uprl? Otroku lahko damo sladoled. Naj ga z užitkom poliže. Sedaj pa pomislimo, kaj mu bomo še ponudili, da bomo poskrbeli, da sladkor v krvi ne bo podivjal? Poje lahko kar koli, kar ima nizek glikemični indeks.  Sem spadajo jagode, korenje, orehi, lešniki, mandlji, kumare, pistacija, mleko, jogurt, sir z manj maščobe, češnje, ananas... seznam živil po glikemičnem indeksu
 
 • Po 17. uri naj otrok ne je' sladkarij, sadja, belega kruha, hrustljavih kroglic... Ponudite mu beljakovine: skutni namaz na črnem kruhu, jajca - od kuhanih do umešanih s črnim kruhom, pršut, ribe, kislo mleko, kefir... Če vaš otrok rad je' čokolino (ste vedeli, da ima porcija čokolina 4 žlice sladkorja?), mu skuhajte "gres", vendar pazite koliko sladkorja boste dodali.

 

 • Pri kosilu imejte vedno dve vrsti zelenjave: kuhano in svežo. Ponudite možnost izbire - primer: brokoli in motovilec; pečene bučke in zelnata solata; pražene gobe in zelena solata...

 
 • Vode z okusom in gazirane pijače - vse so polne slakorja. 1 dl Coca-cole vsebuje 11 g sladkorja, kar je primerljivo z dvema velikima žlicama sladkorja. Kaj pa vode z okusom - tudi te so polne sladlorja: Za-life vsebuje 4 g sladkorja  na 1 dl - skoraj eno žlico. Kaj naj potem otrok pije? Ste pomislili na pitno vodo, ki priteče iz pipe?
 
 • Kaj pa priljubljena otroška hrana - pizze, cmoki in njoki? Seveda jih lahko je', vendar mu ponudite poleg še zelenjavo. S tem boste poskrbeli, da bo otrok dobil nekaj zdravega, sladkor v krvi bo ostal v ravnovesju, preprečili boste poseganje po sladkariji čez pol ure,  razpoloženje mu ne bo nihalo, ....

 

 

Poskrbeti za zdravje otrok je danes prav poseben izziv. Navadili smo jih na sladkor, postali so odvisni od sladkorja. Navad ne bomo spremenili čez noč. Pomenite se s svojim otrokom in mu pri vsakem obroku ponudite zelenjavo. Da osvoji novo navado traja tri tedne (21 dni). Tudi na nove okuse se bo otrok navadil v treh tednih, zato vztrajajte. V treh mesecih bo zdravo hrano vzljubil in potem ste že zmagali. Pomlad je odličen čas za spremembo. Vsak dan je večja izbira svežega in sezonskega sadja in zelenjave.

 

Naj vam  povem še en primer: ta otrok ni več majhen - velik je 190 cm in star 16 let. Drži se preprostih načel, ki so opisana zgoraj, zvečer pa popije še napitek  NeoLife - GR-control. S tem zagotovi celicam izobilje hranil. V treh mesecih je shujšal 15 kilogramov! Kaj je delal Urban, da je shujšal 15 kilogramov?


Ko telo dobi izobilje hranilnih snovi, se uravnovesi na idealno težo. Urban je dal svojemu telesu vse, kar je potrebovalo za rast, razvoj, obnovo, zato je shujšal!

Dvakrat na dan je pil napitek za hujšanje NeoLife GR-control , zvečer pa je vzel Paket  vitalnosti. Komplet za hujšanje


Nekaj drobnih  nasvetov za bolj zdravo življenje

Že nekaj drobnih sprememb v smeri bolj zdravega življenja se bo na dolgi rok zelo obrestovalo:


 • Ne kupujte gaziranih pijač (tudi če so v akciji, imajo še vedno preveč sladkorja)

 • Čips in smokije kupujte samo za “praznike”

 • Namesto čokolade dajte na mizo košaro s sadjem

 • V male posodice stresite oreščke - bolj poznano pod “studentenfutter”. Otroci bodo posegli po prigrizkih, ki so v vidnem polju.

 • Poskrbite za  možgane - možgani potrebujejo dovolj B-vitamina in Omega-3 maščobnih kislin. Če tega manjka v prehrani, se pojavi hiperaktivnost (drugo ime za živčnost, oz. razdražljivost)

 • Če je vaš otrok izbirčen in bi jedel samo sladkarijo, je po vsej verjetnosti zasvojen z ogljikovimi hidrati. Zasvojenost povzroča pečen krompirček, bel kruh in vse, kar je iz bele moke, pa tudi vse, kar ima sladek okus. Vi odločate, ali boste naredili nekaj v smeri bolj zdravega življenja, ali pa boste pustili, da stvari gredo svojo pot in se bo vaš otrok ubadal z raznimi težavami, ki izvirajo iz slabe prehrane.

 • Za vaše otroke, kot tudi za vas je pomembno, da je večerni obrok sestavljen iz beljakovin in zelenjave (ne pa razni krispiji, čokoladne bombice, čokoladni namazi…). Otroci potrebujejo 2x več beljakovin kot odrasli (ker rastejo). To je sestavina za proizvodnjo rastnega hormona, ki ga otroci potrebujejo za rast, vi pa za obnovo in dobro počutje. Če otrok ne je jajc, mleka, mesa, rib, jogurta, mu lahko pripravite okusni nadomestni obrok

Želim vas spodbuditi k malo bolj zdravemu življenju. Vse kar boste naredili v tej smeri, je najboljša naložba za bolj zdravo in bolj zadovoljno življenje!