Kosilo za hujšanje - skupni glikemični indeks manj kot 20!


Ko se lotimo hujšanja, mislimo, da moramo jesti manj, da ne smemo jesti... Ključ do lepe postave ni v količini hrane, pač pa v zaužitih ogljikovih hidratih. Ne govorim, da ne smemo jesti riža testenin in kruha - pomembno je katera živila uživamo.

Odlična žitarica je ajda. Ajdova kaša ima glikemični indeks 40 - če jo kuhamo 15 do 20 minut. Če pa jo pokuhamo samo toliko, da se zmehča, ima glikemični indeks okoli 30. Z vsako minuto je kaša bolj razkuhana in zato se izloči več škroba. Enako velja za vse žitarice - od riža, ješprenja do prosene kaše.

Recept:
  • na maslu popražimo čebulo in dodamo na lističe narezane gobe (lahko so tudi kupljeni šampinjoni)
  • pražimo nekaj minut - toliko, da voda iz gob preneha izhlapevati
  • dodamo narezane šparglje - spet pražimo
  • V  slani vodi posebej skuhamo ajdovo kašo (na eno osebo 1 pest). Ne kuhajte dlje od 10 minut - raje manj.
  • Ko je ajda kuhana, jo odcedimo in stresemo med gobe in šparglje.
  • Čez ubijemo jajce (na eno osebo eno jajce), popražimo, začinimo s soljo in poprom.... in dober tek!

Glikemični indeks:
Ajda je tako kot riž - navodilo za kuhanje 15-20 minut..  3 minute je malo premalo...po okusu - naj bo trdo kuhana, da se ne sprostijo ogljikovi hidrati. Dlje kot jo kuhate, več škroba se izloči in hitreje se v telesu spreminja v sladkor. Jaz je nikdar ne kuham dlje kot 10 minut.
Kosilo za hujšanje je lahko okusno, zdravo ter hitro pripravljeno. Gobe so odlično nadomestilo za beljakovine - glikemični indeks imajo samo 15, šparglji - GI samo 15, ajdova kaša GI 30 (če je kuhana aldente, če je razkuhana ima GI40), jajce GI0 ter solata GI15. Skupni GI kosila je pod 20! Čeprav jeste, vseeno hujšate!


 Več o receptih za hujšanje brez glutena sem pisala v knjigi Ko imajo čakre žur


External link opens in new tab or window